Op laatste pagina nog wat "oma-tips " over zout.
*Zout in water zorgt ervoor dat water een hogere kooktemperatuur krijgt en men
zo de kooktijd kan verminderen.
*Eieren die in zout water gekookt zijn pellen gemakkelijker.
*Om de versheid van een ei te testen: doe 2 koffielepels zout in een glas water,
leg het ei daarin en als het ei zinkt, is het nog vers.
*Om een vettige pan schoon te krijgen: doe een kleine hoeveelheid zout in de pan
en schrob met een stuk papier.
*Geschild fruit wordt minder snel "bruin" als je het eventjes onderdompelt in
koud, licht gezouten water.
*Zout in een glas water is een goed braakmiddel, maar een paar korrels zout (+
suiker) is goed voor koortsige mensen die uit dreigen te drogen. Hou deze tip in
je achterhoofd voor kleine kinderen, oudere mensen en zieke huisdieren...die zijn extra kwetsbaar!
*om de uiengeur van de handen te verwijderen: schrob je handen in zout
bevochtigd met azijn.
*Soep die teveel gezouten is kan je "redden" door er een tweetal aardappelen aan
toe te voegen, de aardappelen absorberen het zout.
*Melk hou je langer vers als je er een snuifje zout aan toevoegt.
*Om eiwit beter en hoger te kunnen opkloppen, voeg je er een snuifje zout aan
toe.
*Om zout goed strooibaar te houden , kun je wat rijstkorrels in het vaatje doen.
*Zout neemt snel vocht op...maak hier gebruik van als je iets (bv wijn) gemorst
hebt op je vloerbedekking of kleding.
*Geen tandpasta of scrub middel? Zout werkt net zo goed!