Vitamine M      

Ghandi

Porbander,2 oktober 1869 - New Delhi, 30 januari 1948

 

Gandhi was een van de grondleggers van de moderne staat India en voorstander van het actieve geweldloosheid als middel voor revolutie.

Mahatma Gandhi (Mohandas Karamchand Gandhi )

Wordt ook wel de ‘geestelijke vader’ van India genoemd. Hij was de leider van de beweging die wilde dat India onafhankelijk werd. ‘Mahatma’ is Gandhi´s erenaam: het betekent 'grote ziel'.

Ook werd en wordt hij in India vaak Bapu genoemd, wat "vader" betekent en waarmee men probeert aan te geven dat hij de "vader" is van het huidige India en het Indiase volk.

Gandhi werd in 1869 geboren in de Indiase provincie Gujarat. Na zijn studie rechten in Londen, vestigde Gandhi zich als advocaat in Zuid-Afrika.
Daar maakte hij kennis met het onrecht van de ‘apartheid’, het systeem dat mensen op ras indeelt. De blanken hadden het er voor het zeggen.

De kleurlingen (waartoe Gandhi als Indiër zelf behoorde) kwamen er op het tweede plan. Helemaal onderaan stond de zwarte bevolking van Zuid-Afrika.
Gandhi bestreed deze discriminatie. Maar hij wilde geen geweld gebruiken.
Gandhi was een man van vrede.

In 1915 keerde Gandhi terug naar India, waar hij zijn idee lanceerde dat India onafhankelijk moest worden.

Hiervoor riep hij de bevolking op tot een geweldloos protest, wat door een groot deel van de bevolking werd gevolgd.

Heel veel Indiërs volgden zijn oproep.
Bijvoorbeeld door zich niet langer te houden aan de regels van de Britten. Of door Indiase kleding te dragen in plaats van Westerse kleren die in Britse fabrieken van Indiase katoen werd gemaakt. Ook vond Gandhi (zelf een hindoe uit een hoge kaste) dat iedereen gelijk is. Het maakt niet uit of je hindoe, moslim of van welk geloof dan ook bent, of uit welke kaste je komt.
Hij noemde de kastelozen of on-aanraakbaren  : "harijans" (wat "kinderen van God" betekent). In het onafhankelijke India moesten alle mensen gelijke rechten hebben.

Verder vond Gandhi dat je sober moet leven. "Er is genoeg voor de behoeften van iedereen, maar te weinig voor de begeerten van enkelen "

 Zelf gaf hij het goede voorbeeld. Zo at Gandhi heel matig en droeg hij zeer eenvoudige kleren.
Een bekende uitspraak van Gandhi is: "De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht."

Gandhi´s geweldloze verzet heeft de Indiërs uiteindelijk onafhankelijkheid gebracht. Op 15 augustus 1947.

Maar tot zijn verdriet ook een splitsing van het land in India en Pakistan, gevolgd door bloedige moordpartijen tussen hindoes en moslims. Omdat hij zich ook in zette voor verzoening tussen hindoes en moslims in India werd hij in 1948 te New Delhi vermoord door een fanatieke ,extremistische hindoe, die vond dat Gandhi te veel voor de moslims was.
De moordenaar Nathuram Godse was een radicale Hindoe die waarschijnlijk banden had met rechtse organisaties . (oa  Mahasabha)

Godse en zijn medeverdachte Narayan Apte werden veroordeeld en op 15 november 1949 geëecuteerd. Vinayak Damodar Savarkar, de voorzitter van de Mahasabha werd beschuldigd de opdracht te hebben gegeven, maar hij werd vrijgelaten bij gebrek aan bewijs.

De laatste woorden van Gandhi waren "He Ram!" (Oh God!) en staan gegraveerd op zijn monument in New Delhi. De uitvaartplechtigheid werd bijgewoond door vele honderdduizenden.

Zijn geboortedag wordt gevierd als Gandhi Jayanti, een dag waarop mensen van vele gezindten hun held herdenken.

Bij een bescheiden monument Raj Ghat, pal aan de rivier de Yamuna in New Delhi, wordt dan zijn favoriete lied Raghupati Raghava gezongen en wordt op de ouderwetse wijze katoen gesponnen.

ps

Zo triest dat de persoon die ons leerde hoe krachtig een geweldloos verzet kan zijn, uiteindelijk overleed aan een geweldsactie.  Maar zijn voorbeeld heeft velen na hem geïnspireerd en zal dit hopelijk ook nog velen in de toekomst als voorbeeld zijn.

Geweld heeft ALTIJD geweld als tegen reactie, geweldloosheid heeft VAAK geweldloosheid als reactie!

De keuze is dan toch makkelijk??!!

verder naar volgende pag.

      Deze website is onderdeel van Marjanka's pages

© 2016 Vit.M/marjanka.nl  site map   favorieten