Vitamine M      

Koffie

Latte Macchiato:

(1pers.)1 kop espresso,25 ml koude melk,150 ml opgeklopte warme melk.
Doe de koude melk in een glas, schenk de warme opgeklopte melk met schuim er zo voorzichtig mogelijk bij. Dan rustig schenkend de espresso door het melkschuim schenken.

Koffie met roomijs (4 per.)

Maak espresso voor 4 kopjes. Schep in elk kopje 1 bol vanille-roomijs en schenk daarover de hete espresso tot ongeveer halverwege de bol ijs. Serveeer direct.

Koffie-ijssaus (4 pers.)

Maak een saus van 2 deciliter lobbig geklopte slagroom, 4 eetlepels espresso, 2 eetlepels fijne tafelsuiker en 2 eetlepels koffielikeur. Vul 4 hoge glazen elk met 2-3 bolletjes mokka-ijs (of vanille- of chocolade-ijs) en schenk de saus erover.

Koffie zabaglione (4 personen)

Klop 4 eidooiers met 3-4 theelepel witte basterdsuiker licht en schuimig. Dit gaat het beste in een kom op een pan met heet weter. Voeg, al kloppend, 2 deciliter sterkte koude koffie toe. Blijf kloppen tot het mengsel licht gebonden is en als een lint van de lepel loopt.
Serveer de zabaglione in mooie kommen. Lekker met bijvoorbeeld een amandelkrul of een kletskopje.

Koffiepunch (4 pers.)

Zet 5 decilter sterke koffie en breng dit aan de kook met 2 eetlepel donkere basterdsuiker, decilter koffielikeur, deciliter bruine rum of cognac, 1 kaneelstokje en dun afgesneden schil van sinaasappel
Laat alles 5 minuten trekken en schenk dan de punch in 4 glazen. Garneer met stijfgeklopte slagroom en strooi er kaneelpoeder over.

Irisch koffie (1 pers.)

40 ml whisky,1 tl rietsuiker,120 ml sterke koffie ,50 ml half stijfgeklopte room
Doe de rietsuiker en de whisky in een glass. Voeg de koffie toe en daarover de vloeibare dikke room.

Edinburgh coffee (1pers.)

1 kop sterke koffie of espresso,20 ml Drambuie,20 ml opgeklopte melk,cacao poeder.
Schenk de Drambrui in een glas. Voeg de sterke koffie of espresso toe. De opgeklopte melk met schuim erop schenken. Cacao poeder erover strooien. Eventueel suiker toevoegen. (de Drambui is ook al zoet.)

Café d'Amour (1pers.)

1 mokkakopje sterke koffie, 1 mespunt cacaopoeder,1 snufje kaneel,1 scheutje cointreau (2 cl),1 kaneelpijpje.
Vul een kopje voor 3/4 met hete koffie. Doe de cacao en de kaneelpoeder erbij. Giet de cointreau erbij en zet het kaneelpijpje rechtop in het kopje. Hiermee roer je de koffie.

Koffiegranita (4 pers.)

Verwarm 5 deciliter esprsso of sterke koffie samen met 2 deciliter gesteriliseerde melk en 2 eetlepel fijne tafelsuiker. Roer er 2 eetlepels koffielikeur door en laat het mengsel afkoelen. Schep het vervolgens in en metalen bakje en zet het minstens 5 uur in de diepvries. Roer het mengsel na 1 uur los met ee vork en herhaal dit elk half uur. Serveer in 4 gekoelde, hoge glazen.

Caraibische koffie (4 pers.)

30 ml Tia Maria, 30 ml Jamaicaanse rum (donkere),suiker of suikerstroop, 60 ml espresso of hete extra sterke koffie, Stijfgeslagen slagroom
Meng de Tia Maria , rum en Suiker(stroop) in een steelpannetje. Voeg de espresso of koffie toe en meng goed. Schenk in cappuccinokopjes van 1,5 of 1,8 dl. Garneer met slagroom.

Koffiesmoothie (4 pers.)

Pureer 4 bollen roomijs met 4 decilter sterke koffie en 4 deciliter volle yoghurt in een blender tot een schuimige smoothie en schenk het in glazen.

Koffietruffels (40 stuks)

Verwarm 75 gram boter, 3/4 decilter slagroom en 1-2 eetlepels oploskoffie in een steelpan op een laag vuur tot het mengsel goed heet is. Voeg, van het vuur af, 250 gram stukjes pure chocolade toe en laat deze al roerende smelten. Laat dit mengsel in de koelkast stevig worden. Vorm hiervan ongeveer 40 balletjes en rol deze door cacaopoeder of geraspte gedroogde kokos.

Koffieschuimkransjes (40 stuks)

Verwarm de oven voor op 100-120℃. Klop 4 eiwitten halfstijf met 1 eetlepel fijne tafelsuiker. Voeg 1-2 eetlepels oploskoffie en 300 gram tafelsuiker toe en blijf kloppen tot er stijve pieken ontstaan. Spatel er 30 gram maizena door en schep het eiwitschuim in een spuitzak met gladde spuitmond. Spuit van het beslag ongeveer 40 kransjes met tussenruimte op met bakpapier beklede bakplaten. Laat de kransjes in circa 2 uur drogen in het midden van de oven tot de buitenkant krokant is en de binnenkant nog iets taai.

Koffiechocoladecrostini (12 stuks)

Meng 120 gram mascarpone met 1 theelepel espressopoeder, 1 theelepel cacaopoeder en 1-2 eetlepels fijne tafelsuiker. Laat dit mengsel minstens 30 minuten opstijven in de koelkast. Rooster 12 plakjes stokbrood krokant, bestrijk ze eventueel dun met boter en strijk er een dikke laag van het koffie-chocolademengsel op. Strooi er een vleugje cacaopoeder over.

Koffieshortbread (8-12 punten)

Meng 250 gram bloem met 40 gram rijstebloem, 115 gram witte basterdsuiker, snufje zout en 1 eetlepel oploskoffie. Voeg 225 gram zachte boter toe en kneed het mengsel snel tot een samenhangend deeg. Duw het deeg in een boterkoekvorm van circa 24 cm doorsnede en strijk de bovenkant glad. Versier de deegranden met een vork. Zet de vorm met het deeg circa 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 170℃ en bak het shortbread in 20-30 minuten gaar en krokant in het midden van de oven.

Heksen koffie (zeer sterk -hoog alcohol percentage!! = familie recept)

In een grote afgesloten pot: 1 ltr bruine rum, kwart ltr stroh rum, ongeveer 500 koffie bonen, 500 klontjes bruine rietsuiker, 3 peper korrels, kardamon kruiden,2 vanille stokjes, klein stukje sinaasappelschil. 6 weken laten staan en regelmatig schudden. Zeven en drinken.

Links
senseo-koffierecepten
koffie.startpagina.nl
koffiedrinken.nl/recepten
koffiecentrale/recepten/
www.lobee./cocktails/irish_coffee

 

verder naar volgende pag.
Deze website is onderdeel van Marjanka's pages
© 2016 Vit.M/marjanka.nl  site map   favorieten