Vitamine M      

Brandnetels

De volgende recepten vond ik op internet, vooral de schotse netels wil ik nog eens gaan proberen.
 

Engels recept voor Brandnetelsoep (uit de Tweede Wereldoorlog)

Pluk een hoeveelheid netels die een bak van een halve liter vult, was ze, droog ze en doe ze in een halve liter zout water. Breng dit aan de kook, roer het goed door en laat het 10 minuten door koken. Laat 30 gr baconvet smelten, roer daar 30 gr bloem door, voeg de netels en het water aan toe en laat het al roerend nog vijf minuten koken. Gier er een beetje kokende melk bij en serveer het met crouton's.
brandnetel

Schotse Netels

Pluk zoveel jonge neteltoppen totdat ze een bak van 4 liter vullen en was ze grondig, neem 2 flinke stukken prei of 2 uien, 2 stronken broccoli zonder steel of een kleine kool of spruitjes en 125 gr rijst.
Maak de groente goed schoon, snij de broccoli en prei in stukjes en doe er netels bij. Doe alle groenten en de rijst in een katoenen zak en bind deze dicht. Kook dit in water met zout totdat de groenten gaar zijn, de kooktijd is afhankelijk van hoe vers en jong de groenten zijn (mij lijkt 10 minuten meer dan genoeg), serveer dit met jus of gesmolten boter.

Mijn eigen recept voor Brandnetelsoep

Smelt 500 gr gewassen jonge Brandnetelloten in een klont roomboter, laat goed afkoelen, en dan pas malen in een keukenmachine (kleur is dan prachtig groen), voeg 100 gr crème fraiche toe en meng het met de Brandnetels. Verwarm ondertussen 750 ml bouillon (kruiden, kip, rund, mag ook van een blokje) en voeg zodra de bouillon kookt het Brandnetelmengsel er aan toe. Nog een minuut door laten koken, eventueel op smaak brengen met zout en vers gemalen peper.

PS...het schijnt dat brandnetel soep ook nog goed is tegen reuma...is weer leuk meegenomen toch??!!!

verder naar volgende pag.
Deze website is onderdeel van Marjanka's pages
© 2016 Vit.M/marjanka.nl  site map   favorieten