Vitamine M      

Vlier

Zowel de bloesem als de bessen zijn te gebruiken en beiden heel gezond. Dus roof niet elke boom van zijn bloesem.....laat wat staan zodat er ook bessen kunnen vormen.

vlierbloesem

Vlierbloesemlimonade

50 vlierbloesemschermen,3 liter water , 2,5 kg suiker
 Eventueel aanvullen met citroensap, vanille suiker en/of gember

De vers geplukte bloesems 24 uur in in het water weken, zeven en het water filtreren om alle plantenresten te verwijderen.
De suiker toevoegen en 5 min. inkoken.
Direct in schone flessen gieten.
Deze siroop blijft na opening één jaar goed in de koelkast.

Vlierbloesemsiroop 2

Voor een à twee liter siroop heb je nodig: 5 à 6 vlierbloesemschermen. Schermen waarvan de meeste bloemetjes open zijn, 1 liter water, 1 kilo suiker (mag ook 500 gram zijn en 500 gram honing), sap van een citroen of 5 gram citroenzuur

Bereiding
Doe de schermen in een liter koud water en zet dit, met een deksel erop, 24 uur weg. Voeg citroensap en suiker toe en kook het geheel op. Af laten koelen. Dit 3x herhalen. Na de derde keer opkoken het geheel door de zeef doen en de hete vloeistof in goed schoongemaakt glazen flessen doen.  goed afsluiten.
Heerlijk om koel te drinken, 1 deel sap op 3 delen water, en een schijfje citroen toevoegen.

Vlierbloesemmelk

Neem een halve liter koude melk met ongeveer 5 schermen. Rits de bloemen van de steeltjes en laat dit mengsel ongeveer een uurtje staan. Zeef het hierna en voeg (bruine) basterdsuiker toe.
In griep perioden de melk daarna verwarmen en een scheutje cognac/rum toevoegen en daarna gaan slapen.

Vlierbloesem pannekoekjes

Een bloemscherm vlierbloesem even weken , in pannenkoekenbeslag dopen en in de pan bakken.
(Je kunt ook de bloesem van de takjes ritsen en door het beslag roeren.)
Lekker met appel diksap of appelsiroop over de pannenkoek!

Bloesemthee

Overgiet ongeveer 4 schermen vlierbloesem met kokend water. Laat dit een kwartier trekken. Maak de thee op smaak met suiker of honing.

Vlierbloesemcider

15 bloemschermen, 7 liter water, 750 gram suiker, 250 ml wijnazijn , sap van 1 citroen.
Meng het geheel en laat ongev. 24 uur trekken. Daarna zeven en in een afsluitbare en uitgekookte fles overgieten. (tot de rand vullen, zodat er geen zuurstof bij kan)
Deze cider kan maandenlang worden bewaard.

Ik las nog een tip die ik zelf ook ga proberen: een paar korrels rijst in de fles maakt er een mousserende cider van.

vlierbessenVlierbessen

 

Vlierbessenstroop.

Verse vlierbessen eventjes koken en het sap eruit opvangen. (een sap pan is erg handig hierbij...anders door een zeef roeren)
1 liter sap inkoken met 1,5 kg kandijsuiker.
Lekker in stoofpotjes en in een grog

Vlierbessenjam

Gebruik een pond goed rijpe vlierbessen. Laat de bessen zachtjes sudderen. Roer voortdurend en voeg een pond suiker toe. Voeg ten slotte het sap van een hele citroen toe en laat de jam verder inkoken tot de gewenste dikte.
Jam zonder pitten: Voordat het citroensap wordt toegevoegd, de gelei door een roerzeef halen. 
Probeer ook eens een paar stukjes stem gember door de jam heen te doen.!

Een variatie
Gelei suiker gebruiken of gelei poeder, waardoor je kunt kiezen om er vruchtensuiker of zoetstof door heen te doen. 
Er is ook een speciale variatie op de gelei suiker (van Gilse-speciaal) waardoor je "halva/light jam kunt maken. Deze jam is niet zolang houdbaar, maar een half jaar moet wel kunnen.
Potten wel goed eerst uitkoken en naspoelen. Dan tot de rand vullen met warme jam en meteen na het sluiten 5 minuten op zijn kop zetten!

Vlierbessen snoepjes

Ik heb ook al eens geprobeerd om snoepjes te maken van vlierbessen...is ook lekker, maar ik weet niet de juiste verhoudingen van het sap met suiker.
Suiker en vlierbessen sap goed inkoken tot het erg stroperig is geworden, dan uitgieten op een licht ingevet keuken/bak papier of alufolie. Na afkoeling snoepplak breken en opeten of in de koelkast bewaren. (1ste optie is mijn favoriet)

Vlierbessen jenever

(Kan maandenlang bewaard worden)
Verse vlierbessen even koken met klein beetje water en overgieten in een schone afsluitbare pot.
Per liter sap: ongeveer 1kg suiker verwarmen met een druppeltje sap, tot de suiker helemaal gesmolten is.
Dan kwart citroen (evt.met schil) 1 liter jenever of wodka zakje vanille suiker en jeneverbes bijvoegen.
De warme vloeistof meteen overgieten in de pot en goed afsluiten.
Dit gesloten laten staan voor 3 weken, af en toe even schudden. Na 3 weken proeven of het zoet genoeg is en anders wat suiker (stroop) toevoegen of nog wat jenever/wodka.
Daarna zeven en nog even een weekje laten staan om alles te laten rusten.

( dat laatste lukt hier bij mij nooit...maar ik wacht op een herkansing dit komende najaar)

Vlier brandewijn

De inmaak brandewijn is erg lekker hiervoor. Je hoeft dan geen vanille meer te gebruiken.
Kneus 1 kilo vlierbessen en giet er een halve liter brandewijn op. Doe het mengsel in een goed afsluitbare fles. Doe in de fles twee kaneelstokjes, een stukje vanille en een kruidnagel. Laat het geheel twee weken trekken. Kook een kwart liter water, waarin ongeveer 1 pond suiker is opgelost. De afgekoelde suikeroplossing aan de drank toevoegen en daarna de drank nog een week na laten rijpen.

PS Vlierbessen zijn niet alleen rijk aan vitaminen en mineralen, maar stimuleren ook nog eens de spijsvertering en bloedsomloop. Daarnaast heeft het ook nog een opbeurende werking....dus is het een prima aanbeveling om de vlierbessen jenever te drinken als je een beetje grieperig bent en daardoor ook nog een beetje depri!!!
 

Mijn familie recept:

Een griep/verkoudheid/depri/virus/algehele "niet lekker voelen" drankje die je bij voorkeur vlak voor het slapen gaan in kunt nemen.

Alleen.....sinds ik deze drank in huis heb...krijg ik steeds vaker klaag telefoontjes van "zieke" vrienden ,buren en vage kennissen...dus elk jaar wordt de hoeveelheid "virusdrank" groter om zelf ook nog wat te kunnen houden. Misschien dat ze het nu zelf kunnen gaan maken????
Voor dit recept moet je tijd hebben en veel geduld...maar na een aantal maanden heb je een drank die heel lang goed blijft en bij elke kwaal een positieve werking heeft. 
 (behalve als je alcoholist bent of geen alcohol mag gebruiken)
*fase 1
In het voorjaar maak je sterke vlierbloesem lim. (30 schermen op kwart liter water en 250 gr. oersuiker)
Hieraan voeg je sap van 1 citroen en kwart liter rum of wodka toe.
In een afgesloten pot bewaren.
*fase 2
In de nazomer zijn de bessen rijp. Pluk ze en maak er vlierbessen jenever van. Gebruik echter geen jenever maar strohrum 80% (klein platluisflesje) of wodka.(2 platluisjes)
In plaats van gewone suiker gebruik je oersuiker. (verkrijgbaar in natuur winkels)

Doe beide samen in een pot en voeg er aan toe: 2 jenever bessen, 1-2 peper korrels, snuifje kardamomvrucht kruiden, 1 kruidnagel, 2 gember bolletjes of een stukje gember wortel, stukje citroen schil.
Proef even of het zoet genoeg is...moet echt mierzoet zijn! Anders gaat er nog wat suiker bij. Als je wilt kan er ook wat goede honing in.
Laat hierna alles staan in de afgesloten pot en schud elke dag even, zodat alles goed vermengt.
*fase 3
In de vroege herfst kun je de bast van de vlier los maken en gebruiken om thee van te trekken, (0ngeveer 5cm bast op 100ml) en voeg die 100 ml afgekoelde thee toe aan het mengsel. Vul hierna het geheel aan met gewone rum of wodka tot je ongeveer 1,5 -2 liter hebt en laat het geheel nogmaals 1-2 weken trekken.
 eventueel fase 4 (is niet echt nodig)
Als je nu ook nog wat energie hebt om vlierwortel wijn te maken en dit ook toe te voegen aan het mengsel, heb je echt de hele plant gebruikt

Gebruiksaanwijzing:

Griep/verkoudheid : Neem bij voorkeur 's avonds eerst een hete douche of (kruiden) bad, doe dan een warme pyjama aan en maak een kop heet water, waaraan je een flinke scheut van deze drank toevoegt. Meteen opdrinken en naar bed. Zorg wel voor een absorberende ondergrond, want je zweet behoorlijk!

Virus dreiging of verminderde weerstand: neem gedurende een paar dagen elke avond voor het slapen gaan een klein glaasje van deze drank.

(dreigende) keel pijn : vermeng deze drank met een zelfde hoeveelheid honing en neem af en toe een lepel.

verder naar volgende pag.
Deze website is onderdeel van Marjanka's pages
© 2016 Vit.M/marjanka.nl  site map   favorieten