Zowel de bloesem als de bessen zijn te gebruiken en beiden heel gezond. Dus
roof niet elke boom van zijn bloesem.....laat wat staan zodat er ook bessen
kunnen vormen.
50 vlierbloesemschermen,3 liter water , 2,5 kg suiker
Eventueel aanvullen met citroensap, vanille suiker en/of gember
De vers geplukte bloesems 24 uur in in het water weken, zeven en het water
filtreren om alle plantenresten te verwijderen.
De suiker toevoegen en 5 min. inkoken.
Direct in schone flessen gieten.
Deze siroop blijft na opening één jaar goed in de koelkast.
Voor een à twee liter siroop heb je nodig: 5 à 6 vlierbloesemschermen. Schermen
waarvan de meeste bloemetjes open zijn, 1 liter water, 1 kilo suiker (mag ook
500 gram zijn en 500 gram honing), sap van een citroen of 5 gram citroenzuur
Bereiding
Doe de schermen in een liter koud water en zet dit, met een deksel erop, 24 uur
weg. Voeg citroensap en suiker toe en kook het geheel op. Af laten koelen. Dit
3x herhalen. Na de derde keer opkoken het geheel door de zeef doen en de hete
vloeistof in goed schoongemaakt glazen flessen doen. goed afsluiten.
Heerlijk om koel te drinken, 1 deel sap op 3 delen water, en een schijfje
citroen toevoegen.
Neem een halve liter koude melk met ongeveer 5 schermen. Rits de bloemen van de
steeltjes en laat dit mengsel ongeveer een uurtje staan. Zeef het hierna en voeg
(bruine) basterdsuiker toe.
In griep perioden de melk daarna verwarmen en een scheutje cognac/rum toevoegen
en daarna gaan slapen.
Een bloemscherm vlierbloesem even weken , in pannenkoekenbeslag dopen en in de
pan bakken.
(Je kunt ook de bloesem van de takjes ritsen en door het beslag roeren.)
Lekker met appel diksap of appelsiroop over de pannenkoek!
Overgiet ongeveer 4 schermen vlierbloesem met kokend water. Laat dit een kwartier trekken. Maak de thee op smaak met suiker of honing.
15 bloemschermen, 7 liter water, 750 gram suiker, 250 ml wijnazijn , sap van 1
citroen.
Meng het geheel en laat ongev. 24 uur trekken. Daarna zeven en in een
afsluitbare en uitgekookte fles overgieten. (tot de rand vullen, zodat er geen
zuurstof bij kan)
Deze cider kan maandenlang worden bewaard.
Ik las nog een tip die ik zelf ook ga proberen: een paar korrels rijst in de
fles maakt er een mousserende cider van.
Vlierbessen
Verse vlierbessen eventjes koken en het sap eruit opvangen. (een sap pan is erg
handig hierbij...anders door een zeef roeren)
1 liter sap inkoken met 1,5 kg kandijsuiker.
Lekker in stoofpotjes en in een grog
Gebruik een pond goed rijpe vlierbessen. Laat de bessen zachtjes sudderen. Roer
voortdurend en voeg een pond suiker toe. Voeg ten slotte het sap van een hele
citroen toe en laat de jam verder inkoken tot de gewenste dikte.
Jam zonder pitten: Voordat het citroensap wordt toegevoegd, de gelei door een
roerzeef halen.
Probeer ook eens een paar stukjes stem gember door de jam heen te doen.!
Een variatie
Gelei suiker gebruiken of gelei poeder, waardoor je kunt kiezen om er
vruchtensuiker of zoetstof door heen te doen.
Er is ook een speciale variatie op de gelei suiker (van Gilse-speciaal) waardoor
je "halva/light jam kunt maken. Deze jam is niet zolang houdbaar, maar een half
jaar moet wel kunnen.
Potten wel goed eerst uitkoken en naspoelen. Dan tot de rand vullen met warme
jam en meteen na het sluiten 5 minuten op zijn kop zetten!
Ik heb ook al eens geprobeerd om snoepjes te maken van vlierbessen...is ook
lekker, maar ik weet niet de juiste verhoudingen van het sap met suiker.
Suiker en vlierbessen sap goed inkoken tot het erg stroperig is geworden, dan
uitgieten op een licht ingevet keuken/bak papier of alufolie. Na afkoeling
snoepplak breken en opeten of in de koelkast bewaren. (1ste optie is mijn
favoriet)
(Kan maandenlang bewaard worden)
Verse vlierbessen even koken met klein beetje water en overgieten in een schone
afsluitbare pot.
Per liter sap: ongeveer 1kg suiker verwarmen met een druppeltje sap, tot de
suiker helemaal gesmolten is.
Dan kwart citroen (evt.met schil) 1 liter jenever of wodka zakje vanille suiker
en jeneverbes bijvoegen.
De warme vloeistof meteen overgieten in de pot en goed afsluiten.
Dit gesloten laten staan voor 3 weken, af en toe even schudden. Na 3 weken
proeven of het zoet genoeg is en anders wat suiker (stroop) toevoegen of nog wat
jenever/wodka.
Daarna zeven en nog even een weekje laten staan om alles te laten rusten.
( dat laatste lukt hier bij mij nooit...maar ik wacht op een herkansing dit
komende najaar)
De inmaak brandewijn is erg lekker hiervoor. Je hoeft dan geen vanille meer te
gebruiken.
Kneus 1 kilo vlierbessen en giet er een halve liter brandewijn op. Doe het
mengsel in een goed afsluitbare fles. Doe in de fles twee kaneelstokjes, een
stukje vanille en een kruidnagel. Laat het geheel twee weken trekken. Kook een
kwart liter water, waarin ongeveer 1 pond suiker is opgelost. De afgekoelde
suikeroplossing aan de drank toevoegen en daarna de drank nog een week na laten
rijpen.
PS Vlierbessen zijn niet alleen rijk aan vitaminen en mineralen, maar stimuleren
ook nog eens de spijsvertering en bloedsomloop. Daarnaast heeft het ook nog een
opbeurende werking....dus is het een prima aanbeveling om de vlierbessen jenever
te drinken als je een beetje grieperig bent en daardoor ook nog een beetje
depri!!!
Een griep/verkoudheid/depri/virus/algehele "niet lekker voelen" drankje die
je bij voorkeur vlak voor het slapen gaan in kunt nemen.
Alleen.....sinds ik deze drank in huis heb...krijg ik steeds vaker klaag
telefoontjes van "zieke" vrienden ,buren en vage kennissen...dus elk jaar wordt
de hoeveelheid "virusdrank" groter om zelf ook nog wat te kunnen houden.
Misschien dat ze het nu zelf kunnen gaan maken????
Voor dit recept moet je tijd hebben en veel geduld...maar na een aantal maanden
heb je een drank die heel lang goed blijft en bij elke kwaal een positieve
werking heeft.
(behalve als je alcoholist bent of geen alcohol mag gebruiken)
*fase 1
In het voorjaar maak je sterke vlierbloesem lim. (30 schermen op kwart liter
water en 250 gr. oersuiker)
Hieraan voeg je sap van 1 citroen en kwart liter rum of wodka toe.
In een afgesloten pot bewaren.
*fase 2
In de nazomer zijn de bessen rijp. Pluk ze en maak er vlierbessen jenever van.
Gebruik echter geen jenever maar strohrum 80% (klein platluisflesje) of wodka.(2
platluisjes)
In plaats van gewone suiker gebruik je oersuiker. (verkrijgbaar in natuur
winkels)
Doe beide samen in een pot en voeg er aan toe: 2 jenever bessen, 1-2 peper
korrels, snuifje kardamomvrucht kruiden, 1 kruidnagel, 2 gember bolletjes of een
stukje gember wortel, stukje citroen schil.
Proef even of het zoet genoeg is...moet echt mierzoet zijn! Anders gaat er nog
wat suiker bij. Als je wilt kan er ook wat goede honing in.
Laat hierna alles staan in de afgesloten pot en schud elke dag even, zodat alles
goed vermengt.
*fase 3
In de vroege herfst kun je de bast van de vlier los maken en gebruiken om thee
van te trekken, (0ngeveer 5cm bast op 100ml) en voeg die 100 ml afgekoelde thee
toe aan het mengsel. Vul hierna het geheel aan met gewone rum of wodka tot je
ongeveer 1,5 -2 liter hebt en laat het geheel nogmaals 1-2 weken trekken.
eventueel fase 4 (is niet echt nodig)
Als je nu ook nog wat energie hebt om vlierwortel wijn te maken en dit ook toe
te voegen aan het mengsel, heb je echt de hele plant gebruikt
Griep/verkoudheid : Neem bij voorkeur 's avonds eerst een hete douche of
(kruiden) bad, doe dan een warme pyjama aan en maak een kop heet water, waaraan
je een flinke scheut van deze drank toevoegt. Meteen opdrinken en naar bed. Zorg
wel voor een absorberende ondergrond, want je zweet behoorlijk!
Virus dreiging of verminderde weerstand: neem gedurende een paar dagen elke
avond voor het slapen gaan een klein glaasje van deze drank.
(dreigende) keel pijn : vermeng deze drank met een zelfde hoeveelheid honing en
neem af en toe een lepel.