Oven op 230 graden/ gasoven stand 6.
Voor ongeveer 8 broodjes heb je nodig: 3 gram gist (half zakje) / dessertlepel
plantaardige olie/2 dl lauw water/350 gr. tarwebloem.
Doe de tarwebloem, zout en gist in een kom en giet er de olie en water bij. Roer
alles stevig door elkaar tot het een stevig deeg is geworden. Als het nog plakt
doe er wat bloem bij en als het te droog is wat water toevoegen.
Bestuif je werkvlak met bloem en druk de deegbal met je handen uit. Vorm weer
een bal en druk hem weer uit...doe dit ongeveer 5 minuten. Vorm broodjes van het
deeg en leg ze op een ingevette bakplaat. Zet ze daarna op een warme plaats tot
ze 2x zo groot geworden zijn. Je kunt ze hierna versieren met sesamzaad,
karwijzaad, maanzaad of rozijnen. Ook kun je ze laten glanzen door ze te
bestrijken met losgeklopt ei.
Bak ze dan in ongeveer 15-20 min.
Als je tegen de onderkant klopt en het klinkt dan hol...is het broodje gaar!
Tip: maak ook eens wat gekkere vormen...bv een kleiner bolletje met water op de
andere vastplakken....een worstje maken die je daarna weer op rolt (ook even wat
water hierbij gebruiken) een beetje platter maken van een bolletje en dan de
rand in-knippen met een schaar (wordt net een bloem).
Gaatje in het midden maken is ook wel grappig....of .........
1 grote berenbrood maken met een extra bolletje deeg als neus, oren, armpjes en
benen. grotere bol als lijf en ogen van rozijntjes. Daarna lekker met ei
bestrijken en geraspte kaas of met zaadjes .Nou...veel plezier ermee.