Bladerdeeg bakken op 220 gr. (gasoven stand 5)
Rozijnenkoekjes
Nodig: 1 ei/mespuntje nootmuskaat/beetje suiker en 15 gr.bruine-basterd
suiker/15 gr. Zachte boter/ 40 gr. Rozijnen/15 gr. oranje snippers en 1/3 deel
van pakje (350 gr). bladerdeeg en een beetje bloem.
Rol de bladerdeeg uit totdat het een grote lap is van ongeveer 3 cm dik. (met
een beetje bloem op tafel en op de lap deeg gaat dat prima) .
Steek er hierna 6 rondjes uit van ongeveer 10cm.
Meng hierna de rozijnen, boter, nootmuskaat, bruine suiker en de oranje snippers
door elkaar en druk op elk rondje een hoopje van dit mengsel. (ongeveer een
theelepel) en vouw/ plak hierna het rondje dicht met ei. Draai ze dan om en druk
ze plat, waarna je ze even inkerft en bestrijkt met ei en suiker.
Hierna bakken in een voorverwarmde oven (15min)
Hazelnoot vlinders
Rol 1/3 van het pakje uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 30 x20cm en
bestrijk deze met ei.
Maak een mengsel van 25 gr. Klein-gehakte hazelnoten en 25 gr. Basterdsuiker en
strooi 2/3 de deel hiervan over de lap deeg. Sla hierna de 2 korte kanten van de
lap om en bestrijk nogmaals met losgeklopt ei. Strooi hier de rest van het
mengsel over en sla hierna nogmaals de lap aan beide kanten weer dicht (weer
even plakken met ei). Er ontstaat dan een rol die in ongeveer 16 plakjes
gesneden kan worden. Bakken in de oven voor ongeveer 10 minuten.
Kaas stengels
Het laatste deel van het pakje is voor kaastengels....hiervoor de lap weer
uitrollen en bestrijken met ei. Dan de helft ervan bestrooien met ongeveer 50
gr. geraspte (belegen) kaas en de lege helft erover heen vouwen. Rol hierna de
lap weer licht uit, bestrijk hem nogmaals met ei en snij er ongeveer 20 repen
uit. Draai deze repen even een paar maal tot ze mooi krullen en druk de
uiteinden plat op de bakplaat. Bakken zoals de vlinders