Dit is het basisrecept voor kleine hartige taartjes (quiche) en voor lieve
kleine taartjes...maar ook voor 1 iets grotere taart die je dan desgewenst weer
met allerlei heerlijkheden kunt vullen.
Oven op 200 gr. /gasoven stand 4
Basis: 100gr. margarine/snufje zout/225 gr. tarwebloem/ ongeveer 3 eetlepels
water.
Voor de zoete variatie ook nog 25 gr. kristal suiker.
ingrediënten door elkaar kneden met de boter die je in stukjes hebt gesneden.
Goed de boter fijn wrijven tussen je vingers tot het geheel eruitziet als
broodkruimels.
Doe voor de zoete variant hier ook de suiker bij. Schep nu steeds een beetje
water door het mengsel tot het een deegbal is geworden die niet meer aan de rand
plakt.
Rol hierna het deeg uit op een, met bloem bestoven, werkblad en maak er een
dunne lap van. Steek er hierna rondjes uit voor het bekleden van de bakvormpjes
of een grote lap voor het bekleden van de quiche vorm.
De zoete variant kan nu in de oven (even wat gaatjes in de bodem prikken met een
vork) ongeveer 15 min.
De hartige taartjes worden eerst gevuld en gaan hierna in de oven. (denk hier
ook om de gaatjes in de bodem!) Deze hebben een iets langere baktijd
nodig..(.totaal 20-25 minuten)
Vullingen: zoet...frambozen, bramen, ananas, druiven zonder pit enz. kan zowel
vers als uit blik! Bestrijk de bakjes eerst even met warme glazuur van bessen
gelei of abrikozen jam en gooi na het vullen nog wat van deze glazuur over de
vruchten.
Het glazuur zal na het afkoelen weer stevig worden.
Ook lekker.....beetje gesmolten chocolade of stijf geslagen slagroom op de bodem
voor je het bakje vult.