Vitamine M      

Bolo Pretu
recepten

Bolo Pretu wordt in de Antillen traditioneel gemaakt voor bruiloften en andere speciale gelegenheden zoals een doop of een communie.  De taart vergt wel wat tijd om hem te maken, maar is daarna zeer lang houdbaar en wordt vrijwel nooit de 1ste dag al gegeten. [proeven mag natuurlijk wel]

Er zijn meerdere [geheime] familie recepten, hieronder volgen er een paar.

Bolo pretu (zwarte taart)

ingrediënten voor 50 personen
1 onbespoten sinaasappel
1 onbespoten citroen
250 gram rozijnen
250 gram krenten
500 gram pitloze pruimen (750 gr. met pit)
500 gram geconfijte papaya
500 - 1000 gram dadels
500 - 1000 gram gedroogde vijgen
200 gram walnoten
200 gram cashewnoten
100 gram pindas
250 gram kandijsuiker
300 gram bruine basterdsuiker
200 gram witte basterdsuiker
5 zakjes vanillesuiker
500 gram roomboter, op kamertemperatuur
15 - 20 eieren
1 pot kersenjam
2 eetlepels cacaopoeder
2 zakjes bakpoeder
2 eetlepels oploskoffie of een grote scheut zeer sterke koffie
1 snuf zout
500 gram bloem
1 fles cognac
1 fles Cherry brandy (kersenbrandewijn)

Hulpmiddelen
Pan met een inhoud van 15-20 liter
Zeer grote kom (20 liter)
4 - 5 grote bakvormen
1 rol bakpapier
2 rollen aluminiumfolie

Voorbereiding
Dag 1
Spoel de citroen, sinaasappel, krenten, rozijnen, dadels en vijgen schoon. Snijd de sinaasappel en de citroen met schil en al in 4-en en gooi ze in de pan.
Doe daar de krenten en rozijnen bovenop. Snijd de vijgen en pruimen in twee en doe ze er bij. Ontpit de dadels, snijd ze in de lengte door en gooi ze in de pan.
Doe verder in de pan: de helft van de walnoten en de helft van de cashewnoten, 250 gram kandijsuiker en 100 gram bruine suiker. Voeg 1 liter water toe, zet de pan op het vuur en laat alles een uurtje koken, af en toe omroeren.
Laat de inhoud afkoelen (en geniet van de heerlijke geur in huis!).
Vis de citroen en sinaasappel uit de pan, gooi deze weg.
Pureer de rest van de inhoud van de pan met de staafmixer tot een lobbige pap. Voeg een halve liter brandewijn toe aan de pap en een ruim glas cognac. Roer de drank door de pap, doe de deksel op de pan en zet de pan weg op een rustige plek. Laat de vruchtenpap 2 tot 5 dagen trekken. Langer kan ook, maar dan moet u tussentijds de drank bijvullen.

Bereidingswijze
Dag 3 (of later)
Haal de pan met vruchtenpap weer naar de keuken en voeg 200 gram witte en 200 gram bruine basterdsuiker toe, 5 zakjes vanillesuiker en 500 gram roomboter. Meng alles zorgvuldig door de pap.

Hak de rest van de noten klein in een keukenmachine, of verbrijzel ze door ze in een plastic zak te doen en er met een hamer op te slaan.
Stort de eieren in een ZEER grote kom en klop ze zo schuimig mogelijk.
Meng nu de vruchtenpap door de eieren. Voeg vervolgens toe: een forse lepel kersenjam, 1 ferm glas cognac, 2 eetlepels cacaopoeder, 2 eetlepels oploskoffie of een flinke scheut zeer sterke koffie en de verbrijzelde noten. Roer alles goed door.
Voeg nu de twee zakjes bakpoeder toe en het pond bloem. Meng dit langzaam door de brij, zorg dat er geen klonten ontstaan. Het helpt om de bloem boven de brij te zeven.

Verwarm de oven voor op 150-175℃ (begin met bakken op 175℃, dan kun je nog terugschakelen!).
Bekleed de 4 bakvormen met bakpapier en vul ze met het beslag. Elke vorm mag hoogstens 3/4 gevuld zijn! Heb je te veel beslag, maak dan een vijfde taart. Knip het overtollige bakpapier weg. Als u een heteluchtoven heeft kunt u meerdere taarten tegelijk bakken; heeft u een ander soort oven dan kunt u het best de taarten 1 voor 1 bakken.
Bak de taart 105-120 minuten. Let op dat hij niet verbrandt - ben je daar bang voor, schakel dan de oven terug naar 150℃.
Laat de taarten in de vorm een nacht afkoelen.

Dag 4
Haal de taarten uit de bakvormen en verwijder het bakpapier. Leg elke taart op een ruim stuk (dubbelgevouwen) aluminiumfolie. Besprenkel de taarten royaal met cognac en cherry brandy. Pak de taarten nu zo in dat ze niet kunnen lekken en zet ze weg op een droge, koele plaats - maar niet in de koelkast!

In principe kunt u op dag 5 de taart al eten, maar u kunt hem ook langer bewaren - tot enkele maanden! Om de taart goed te houden, moet u elke twee weken hem opnieuw besprenkelen met een glaasje cognac en een glaasje cherry brandy. Geen probleem als alle taarten niet in 1 keer op gaan, dus!

Serveertips
Eventueel kunt u de taart nog versieren met een laag witte glazuur waarop u nootjes en rode gekonfijte kersen plakt.

Bolo pretu 2

Nodig
500 gr ontpitte pruimen in stukjes , 2 dl kersenlikeur, 225 gr boter, 200 gr suiker, 200 gr bruine suiker , 4 eieren, 110 gr bloem 1/2 theel. kaneel pdr , 1/4 theelepel allspice , 1/4 theel. nootmuskaat, 1/4 theel. foelie, 1/4 theel. kardemom, 1 theel. vanille-essence

Breng de pruimen met de suiker en een bodempje water aan de kook en blijf  roeren tot het dik wordt.
Voeg de helft van de kersenlikeur toe en laat het afkoelen.
Klop de boter met de bruine suiker tot room.
Voeg een voor een de eieren toe, klop na elk ei goed door.
Meng de bloem met de specerijen en voeg dit aan het beslag toe.
Meng nu de pruimencompote en de vanille-essence voorzichtig door het beslag.
Giet het beslag over in een beboterd bakblik en zet dat in een op 175 graden voorverwarmde oven.

Bak de taart in ongeveer 30 min. en maak er gaatjes in met een satéprikker. Giet hier de rest van de kersenlikeur in.

Bolo pretu 3

Nodig
250 gr gedroogde pruimen, 250 gr dadels,250 gr rozijnen, 250 gr krenten, 250 gr vijgen
250 gr gemalen cashewnoten, 250 gr gepelde en gemalen amandelen, 250 gr geconfijte papayas, 250 gr geconfijte limoenschillen, 500 gr sucade, 8 stuks bittere, gepelde en gemalen amandelen, 2 dl cognac, 4 dl creme de Cacao, 4 dl cherry medium, 1/2 eetlepel gemalen kruidnagel, 1/2 eetlepel gemalen kaneelpoeder, 1/2 eetlepel nootmuskaat , 1/2 theelepel piment, 1/2 theelepel cardamonpoeder, 500 gr boter, 500 gr suiker, 20 eieren, 500 gr bloem, 1/2 eetlepel bakpoeder, 3 eetlepel vanille-essence
3 eetlepel amandel-essence, 3 eetlepel rozen-essence

Maal de vruchten of snijd ze fijn.
Voeg dan de dranken, de specerijen en de essences erbij, goed roeren, afdekken en een week of drie laten staan.
Op de dag van het bakken, boter en suiker tot een luchtige massa roeren, eieren kloppen en toevoegen.
Dit mengsel door het vruchtenmengsel roeren en goed mengen.
Vervolgens bloem en bakpoeder zeven en bij het vruchtenmengsel voegen. Heel goed roeren.
In een goed beboterde, ondiepe bakvorm overscheppen.
Na de baktijd de bolo pretu rustig laten afkoelen en koel wegzetten.
Liefst twee dagen. Dan smaakt het lekkerder!

verder naar volgende pag.
Deze website is onderdeel van Marjanka's pages
© 2016 Vit.M/marjanka.nl  site map   favorieten