Vitamine M      

Scones

Hulpmiddelen
Uitsteekvormpje doorsnede ca. 6 cm [of een glas] en bakpapier om het bakblik mee te bekleden.

recept 1

250 g zelfrijzend bakmeel,2 1/2 theel. bakpoeder, 1/2 theel. zout, 50 gr. boter of margarine, 1 zakje vanillesuiker, 2 eetl. suiker, 3/4 dl melk, 1 ei.

Bakmeel met bakpoeder en zout boven kom zeven. Vanillesuiker en suiker toevoegen. Boter met 2 messen door bloem in kleine stukjes snijden. Ei met melk loskloppen, 1/2 eetlepel bewaren, rest bij bloemmengsel schenken en geheel tot samenhangende bal kneden. Deeg tot lap van ca. 2 1/2 cm dik uitrollen. Uit deeg 8 rondjes steken, op bakblik leggen en met rest van melk bestrijken. Scones in midden van een voorverwarmde oven op 225 ℃ in ca. 10 minuten lichtbruin bakken. Scones uit oven op rooster laten afkoelen.

Serveertips
Slagroom stijf kloppen. Scones met jam en slagroom serveren.
  

Voor de zoete variant:

225 gr. zelfrijzend bakmeel /snufje zout/ 50 gr. zachte boter/ 25 gr. basterdsuiker/1,2 dl melk/ 50 gr. rozijnen (gele zijn hiervoor erg lekker)
zoete sconesMeel, zout en in stukjes gesneden boter goed met je vingers door elkaar mengen tot het mengsel op broodkruim lijkt. Meng hierna de suiker en rozijnen er door en roer daarna de melk erdoor met een houten lepel tot er een glad deeg ontstaat.
Kneed het hierna nog even flink door elkaar.
Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 2 cm dik en steek er met de gewenste koekjesvorm scones uit, bestrijk ze even met melk en bak ze in 12-15 min. goud bruin.

Voor de hartige variant: vervang de rozijnen en suiker door 50 gr. geraspte belegen kaas.
Scones zijn het lekkerste als ze nog warm zijn. Kunnen gegeten worden met boter of...(doorgesneden) vullen met jam en stijfgeklopte slagroom. (vermeng eventueel met de mascarpone)
De hartige variant is extra lekker als er ook wat van de geraspte kaas voor het bakken over de scones gestrooid wordt....of lekker gevuld wordt met roomkaas, monchou enz.

reuze scone
Reuze scone: rol een ronde lap van ongeveer 2 a 3 cm hoog van het deeg en kerf aan de bovenkant 8 punten in...deze scone zal ongeveer 25 min. in de oven moeten.

verder naar volgende pag.
Deze website is onderdeel van Marjanka's pages
© 2016 Vit.M/marjanka.nl  site map   favorieten